BevezetőGyűjteményekKéptárKeresés
Régi magyar könyvek (1500-1711) » Veszprémi históriás colligatuma       

énnékem azokat. Az én Uramnak, az Jézus Krisztusnak, te szerető szent Fiadnak érdeméért, ámen.

Estvéli imádság.

Hálát adunk te néked mi mennyei szerelmes szent Atyánk, hogy minket ez mái napon minden veszedelemtűl megőriztél, és megótalmaztál; kérünk is tégedet, hogy valamit ma te ellened cseleködtünk az emberi gyarlóságnak miatta, nem engedvén az te szentséges parancsolatidnak, azt minékünk kegyelmesen megbocsássad, és soha arról meg ne emléközzél; ez éjjel is peniglen minden veszedelemtűl és az ördögnek miden álnokságitul minket ótalmazz meg, Jézus Krisztusnak az te Szent Fiadnak általa, ámen.

Asztal áldás.

Mindeneknek szemei te reád néznek, Úr Isten, és te adsz azoknak eledelt, alkomatos üdőben megnyitod az te kezeidet, és bétöltesz minden élő állatokat az te áldásoddal.

Mindenható, jótévő, kegyelmes Úr Isten, ki az te véghetetlen jóvóltodból mindeneket semmiből teremtettél, és az teremtett állatokat az te isteni hatalmadból bírod és igazgatod, tartod és táplálod, ki az Izráel fiait az pusztában mannával, mennyei kenyérrel, negyven esztendeig eltartottad.

Áldj meg minket nyavalyás szolgáidat, az te atyai áldomásoddal, és ezöket ez te ajándékidat szenteld meg, hogy az te ajándékiddal józanon és szentül élhessünk, és tégedet ezekből, mi Atyánknak és minden jónak kútfejének ismérhessünk. Adjad továbbá, hogy ez testi jókkal élvén mindenkoron oly indulattal lehessünk, hogy főképpen amaz mennyei és lelki kenyeret kereshessük, mellyel az mi lelkünk tápláltassék az örök életre, azmely örök életöt az Úr Jézus Krisztus az ű drágalátos vérével készétött minékünk. Miatyánk, stb.

Krisztus parancsolatja Luc. 25. Megótalmazzátok magatokat, hogy valamikor meg ne nehezödjenek az ti szíveitök, tobzódásnak, részegségnek, és ez világi szorgalmatosságoknak miatta, és hírtelen reátok jűjjön az az nap, mint egy tőr.

Étel után való háláadás.

Az Úr parancsolatja Deut. 8. Mikoron ejéndel, és megelégeléndöl,