BevezetőGyűjteményekKéptárKeresés
Régi magyar könyvek (1500-1711) » Veszprémi históriás colligatuma       

Imádság.

Úr Isten, mi mennyei szerelmes szent Atyánk, könyörgünk te szent fölségednek, és kérünk tégedet, hogy könyörülj mi rajtunk, és az mi maradékinkon. Ne hagyd, Uram, az te örökségedet, melyet szent Fiadnak drágalátos vérével megváltottál, országunkban elpusztulni; ne juttasd az előbbeni sötétségre, ne foszd meg az te szent igédnek világosságátúl; se ne engedje, hogy az te örökséged az pogán nemzetségnek bírására jusson. Mivelhogy penig vétkeztünk, Uram, te ellened, haragszol te mireánk az mi bűneinkért, de emlékezzél meg az te irgalmasságodról, kegyelmességedről és könyörülj rajtunk, bocsásd meg bűneinket, könnyebítsd meg rajtunk ostoridat. Téríts meg minket, uram Isten, tehozzád, hogy mi is tehozzád megtérhessünk, és fiúi engedelmességgel tenéked engedhessünk, szolgálhassunk. Tarts meg, Uram Isten, az te igaz ismeretödben, az igaz hitben, élő reménségben és egymáshoz való atyafiúi szeretetben. Adj Uram Isten testünknek táplálására való kenyeret és életet házunkban. Adjad az békességes tűrésnek lelkét szívünkben, hogy minden nyavalyát, nyomorúságot békességes tűréssel megszenvedhessünk, és minden te ostoridat mindenkoron jó végre magyarázhassuk; és mindezekből kiszabadulván, az te szent országodban által juthassunk, aholott tégedet, Szent Fiaddal, és Szent Lelkeddel egyetemben tisztölhessünk, dicsírhessünk és magasztalhassunk, mind örökkön örökké, ámen.

Reggeli imádság.

Úr Isten, én Istenem, én Atyám és idvözítőm, ki az te nagy irgalmasságodból engemet ez éjjel minden veszedelemtűl megoltalmazván ez mái napra juttattál, kérlek, adjad, hogy ezt ez napot mindenestűl fogva csak az te szentséges nevednek tisztöletiben múlathassam el, semmit ne gondoljak, ne szóljak, ne cselekedjem, ki tenéked ellened lenne, hanem minden gondolatim, beszédim, cselekedetimben, csak az te nevednek tisztességére és az én atyámfiainak épületire légyenek.

Továbbá, az te Szent Lelkeddel világosítsd meg azt én sötét és homályos elmémet, hogy szent igédet érthessem és tanulhassam; az te igazságodnak útán járhassak. Minden bódogságomat egyedül, csak tetűled, várhassam és remélhessem. Adjad ezeknek felötte, hogy mikor ez világi életre igyeközhessem, melyet ígértél az te fiaidnak. Ótalmazz meg engemet az ördögtűl, és ű néki minden késértetitűl, hogy az te isteni segítségöd által, holtiglan az te jókedvedben megmaradhassak. Feledközzél el az én bűneimrűl, és az te véghetetlen irgalmaságodból bocsásd meg