BevezetőGyűjteményekKéptárKeresés
Régi magyar könyvek (1500-1711) » Veszprémi históriás colligatuma       

Az jó hírrel névvel meg Becsültetött Isten félő Tiszteletes Nemes Imrefi Jánosnak, Diószegi úrnak,

kegyelmet és békességet kíván az Attya Istentűl és az Úr Jézus Krisztustul és szolgálatját ajanlja, mint tisztelendő bizodalmas Urának.

Az kegyelmes Istennek sok jó téteményi között, Tiszteletes és böcsületes Uram, melyekkel az emberi nemzetséget, de főképpen az ű anyaszentegyházát meg látogatta, nincsen egy drágább jó téteménye, mint hogy az idvösségről való tudományt ilyen nyilván, tisztán és igazán kinyilatkoztatta, és azt nem csak az öreg embereknek, hanem még az kisdedeknek is szájokban adta, hogy azoknak szájok által is véghöz vinné az ű dicsíretit. Psal. 8.

Innét vagyon, hogy az Apostolok idejében is nem csak az öreg embereket, hanem az kisdedeket is az keresztyéni hitnek minden részeire kérdések és feleltek által taníttatta, hogy azok az igaz hitnek vallásában gyarapodnának, nevekednének, sok ártalmas tévelygéseket be ne vennének és idvözülnének. Mert mikeppen hogy az új edényben valaminémű illatú állatot tölt az ember, de azt igen hozzá vészi, és sok ideig megtartja: Ezenképpen az gyenge elme, az mely hitöt és tudománt be vészem, de arrúl jövendőben inkább meg tud emlékezni.

Ezt meggondolván az mi tudós és bölcs ele-